HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Luther Márton és a zsidók

2008.11.13. 17:56 Italo Romano

A Luther évfordulóról a minap emlékeztem meg. Kiegészítem  ezt most a pünkösti keresztények lapjában régebben megjelent német eredetű ismertetéssel. A reformáció lényegéhez nem, de a Luther-kép teljességéhez az alábbiak is hozzá tartoznak.


Ungvári Csaba írta:

A reformáció kétségkívül a keresztény egyház legjelentősebb megújulását eredményezte. Az újkori evangéliumi mozgalmak és alapvető hitelveik is a Luther Márton által újra felfedezett hitigazságokban gyökereznek. A nagy reformátor azonban nem volt tökéletes – mint ahogy egyikünk sem az. Tevékenysége nem csupán biblikus folyamatokat indított el, tanításait felhasználták egy kifejezetten sátáni tett, a holocaust alátámasztásához is. A zsidókhoz való viszonyát megfogalmazó tézisei miatt, mint a zsidóüldözés helyeslőjére hivatkoztak rá, bár ő maga a zsidósággal elsősorban vallási-teológiai okokból állt szemben. Az ő zsidóellenességének nincs köze a későbbi rasszista alapú antiszemitizmushoz.

Luther kora

Luther maga zsidóellenes időben élt. A zsidókat már a XVI. században is diszkriminálták, gettókban éltek, hatáskörüket erősen korlátozták. A földesurak – szükség szerint – külön adót szedtek be tőlük, vagy éppen kiutasították őket körzetükből, és ezek miatt kénytelenek voltak más helyre menekülni. Így a nem zsidó, „bennszülött" üzletemberek, kereskedők és bankárok a fejedelem segítségével megszabadultak a kellemetlen konkurenciától.

A zsidóellenesség és – gyűlölet nemcsak úgy nyilvánult meg ebben az időben, hogy elűzték őket lakóhelyükről, hanem zsidóellenes ábrázolásokat alkottak, mint például az úgynevezett „Zsidó-disznó" Wittenbergben.

Luther hittérítési szorgalma

Luther nem volt javíthatatlan zsidóellenes.1523-ban megjelent az „ Arról, hogy Jézus Krisztus született zsidó volna" című írása, és ebben a kereszténység zsidó eredetére utalt. Ebben követeli, hogy emberségesebben bánjanak velük. Így fogalmaz: „Most, hogy az evangélium aranyfénye fellobban és világít, most remény van arra, hogy a zsidók közül sokan és komolyan megtérjenek, és szívük Krisztushoz vonzza őket".

Luther a zsidókat arra a vallásra akarta áttéríteni, amely által ő az éveken át keresett hithez talált. Azt akarta, hogy a zsidók elfogadják és megvallják az „igaz hitet".

„...hogy égne le a zsinagóga"

Mivel Luther „jobb útra" történő áttérítési kísérletei a következő években eredménytelenek maradtak, elkeseredett az öregedő reformátor. Ezután egy polémikus jellegű írása jelent meg, a „A zsidókról és hazugságaikról" címmel. Ebben már a zsidók elűzését követeli. Többé már nem látja lehetségesnek a zsidó-keresztény békés együttélést, inkább a két csoport közötti tartós ellenségeskedésről beszél.

Nem követendő példa

Bár az előbbiek megvilágítják Luther zsidókhoz való viszonyának okát, de semmiképpen sem tekinthetők senki számára indoknak a gyűlölethez. A nagy reformátor nyomán a protestáns egyházi körökben, ha nem is mindig nyilvánosan, a lutheri zsidó örökség még mindig visszaköszön. A reformátort és bátorságát értékelve ki kell mondani, hogy tévedett. Hitünk és a zsidó néphez való viszonyunk egyetlen zsinórmértéke csakis a Biblia lehet. A Szentírás világosan beszél arról, hogy az Úr nem vetette el Izráel népét, mert Isten ígéretei megbánhatatlanok (Róm 11,1–2, 26–28).

(Forrás: www.luther.de)

Szólj hozzá!

Címkék: reformáció

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr385048160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása