HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Kína gyermekkora

2007.09.15. 11:23 Italo Romano

A kezdeti civilizáció képeskönyve

Az ősi kínai nyelv elterjedését szemlélteti az alábbi térkép:

anyang.bmp

A Pekingtől Délre fekvő Anyang helység környékén találták meg a híres jóslócsontokat, a kínai nyelv és írás első dokumentumait.

A korábban leírt neolitikus Jangsao kultúra (Banpo, i. e. 4000. k.) anyaorientált közösségekből állt. http://ismeretvadasz.blog.hu/2007/09/08/banpo_6000_eve

A Sárga Folyó mentén később alakult patriarchális közösségek halászattal, vadászattal foglalkoztak, de már ismerték a földművelést is. Az őstisztelet korán megjelent, még vallási jelleg nélkül. Két központjukat az alábbi (a fenti linken egyszer már bemutatott) térkép jelöli:

 

ujterk_1.jpg

 

Eljutottak a rézhasználathoz. Tárgyi emlékeik közül kiemelkednek a Lungsan és hozzá hasonló műveltségek edényformái, motívumai.

 

lungsh1.jpg

Később világos színek jöttek divatba:

kinad.bmp

 

Nincs két egyforma mintázat: 

kinac[1].BMP

Különleges az i.e. 4. évezredi Hongsan kultúrából fennmaradt halotti maszk:

 

hogshan4ez.jpg

 

A fokozatosan összetevődő törzsek élén kezdetben választott főnökök álltak. Ez a kultúra mind szélesebb körben terjedt, egyre több szomszédos etnikumot olvasztott magába. Területi hatalommá alakult. Később némely, ősként tisztelt törzs-, vagy családfőnek emberfeletti hatalmat tulajdonítottak. Ezek  mesés szörnyeket győztek le, használati tárgyakat találtak fel, szokásokat írtak elő, gazdálkodást tanítottak. A mítoszok hiedelmei egy-egy ilyen isteni hősnek tulajdonították a találékony és szorgos nép által kifejlesztett civilizációs vívmányokat.

 

Szerintük például Sen Nung honosította meg a földművelést és a gyógyfüvek, a tea termesztését. Az első elterjedt gabona a köles volt. Az árasztásos rizstermelést később vették át.  Elsőként a kínaiak alkalmazták széleskörűen a trágyázást. Sen Nung, kedvelt italával:

 

shenno2.jpg

 

 A tealevél elterjesztését is a kínaiaknak köszönheti az emberiség többi része.

Különleges helyet foglal el a mítoszokban a Sárga Császár, Huang-TI, aki uralma alatt egyesített számos törzset.

 

kinaie.jpg

Az ő állítólagos korszakában, az i.e. harmadik évezredben már házakat építettek, ismerték a szekeret és a csónakot, melyek feltalálását neki tulajdonítják. Főképpen pedig a selyemhernyó tenyésztés megkezdéséért dicsőítik.

kinag.jpg

Tenyésztés másutt korábban is volt, de a fő titkot, a selyemgubó legombolyításának mikéntjét a kínaiak fejtették meg.

A második évezred elején sikerült egy pusztító árvizet elhárítani. Ezt a Nagy Jünek tulajdonítják, aki a legendákban élő (régészetileg nem, vagy csak áttételesen igazolt) Hszia dinasztiát alapította. A népi hagyomány a fent elbeszélt sok fontosabb mozzanatot ennek az „első” dinasztiának tulajdonít. Ami már nem legenda: i.e 1600 körül a sang dinasztia került uralomra. Ez már az európai időrend szerint is ókori történelem.

 

A bronzkorba a kínaiak viszonylag későn jutottak el. Igaz, újabban találtak, i.e. 3000-1600  közöttre datálható kezdetleges bronztárgyakat (késeket). A Sangok idején kibontakozott bronzkor alkotásai viszont ma is a múzeumok büszkeségei. A Sang korszakról:

http://ismeretvadasz.blog.hu/2008/02/21/sang_korszak

 

Bronzból készült a Dongsondob:

dongsondob.jpg

Díszes áldozati edény:

   san2.jpg

Az áttekintett évezredekben rögzül a kínai lélek két fontos tulajdonsága: a művészi fogékonyság és a humor - és ekkor válik a kínai jelképvilág egyik legfontosabb pozitív elemévé a kígyó formájú sárkány.

kinaf.jpg

Hitvilágának hatására a nyugati ember a gonosz jelképét látja a kígyóban. A keleti ember számára a bölcsességet és a jóságot testesíti meg.

   

A Sangok után az i.e. 11. századtól hosszú ideig a Csou dinasztia <http://ismeretvadasz.blog.hu/2008/03/17/a_bronzkor_vege_kinaban_updated>, majd a Lu állam (Konfuciusz szülőföldje), végül több egymással  hadakozó fejedelemség uralta a területet az ország i.e 221-ben bekövetkezett első egyesítéséig. Az utóbbi Csin Si Huang Ti hódításai nyomán jött létre. A kínai birodalom vérben született, (csakúgy, mint Erasmus szerint a kereszténység) és a pápai államéhoz hasonló nagyságrendű időszakot, több, mint két évezredet élt meg. Az első császár:

csinsihuangti.jpg

A Nagy Falat is ő kezdte építeni. Üldözte Konfuciusz híveit és tanításait. A Csin birodalom:

qin-dynasty-map1.gif

 

 

 Másfél évtized után a Hanok vették át az uralmat. Helyreállították a konfuciánus alapelveket, melyek a következő két évezredben meghatározták az államszervezet működését. Birodalmuk:

 

han-dynasty-map2_1.bmp

A térképen már észlelhető a birodalom egyik tartós geo-stratégiai törekvése, a belső-ázsiai hódítás.

Szólj hozzá!

Címkék: csi gyermekkor han sang asszociációk

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr415048218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása