HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

„Hídavatás” bejegyzése a megszűnt Nolblogon

2016.01.31. 21:05 Italo Romano

Földes Károly írja:

Az alábbi rövid dialógusunk alapján itt helyezem el a bejegyzés törzsszövegét.

6. italo 2016. 01. 31. 18:07
Hídavatás, bemásolnám a " Részlet Soros György: Újragondolt kapitalizmus című cikkéből" c. posztodat az Ismeretvadász elnevezésű blogomba (blog.hu) a nickneved, mint szerző feltüntetésével, kommentek nélkül.

7. hídavatás (szerkesztő) 2016. 01. 31. 20:32
6. italo
Rendben!

  Részlet Soros György: Újragondolt kapitalizmus című cikkéből hídavatás |2015. febr. 23.

Egy vallomással kezdem: mondhatnak rá ezt is, azt is, biztosan igaz, de rám ez a cikk nagy hatással volt, amit az is mutat, hogy azóta is megvan. (És nem kell az XY cikkeresőben bogarásznom, utána meg fizetnem érte - pffff! :P)
Megjelent a HVG 2002. szeptember 7-ei számában, az írás a The New Republic folyóirat szeptember 2-ai számában megjelent esszé rövidített változata.
(Én meg még tovább rövidítem.:)
"A vállalati csalások és a pénzügyi botrányok egész Amerikát felháborították. A felháborodást csodálkozás kíséri: hogyan történhetett meg mindez? Pedig csodálkozásra semmi ok. A kilencvenes évek fellendülését kísérő túlkapások és a reformok követelése a pénzpiac visszatérő jelenségei. Legföljebb azon lehet csodálkozni, hogy oly sok fellendülés-visszaesés ciklus után még mindig nem értjük a piacok működését. (Ide muszáj beszúrnom a saját gondolatomat. Mégpedig azt, hogy ha én, hozzá nem értő nem értem, szerintem rendben van. De hogy közgazdászok, politikusok sem, az már nagyon nincs rendben!!!!!)
A jelenleg uralkodó álláspont szerint az az ár, amelyért a vásárló hajlandó venni, az eladó pedig eladni, végül egyensúlyba kerül. Ez a mütyürkék piacára talán érvényes, a pénzpiacra azonban semmiképp. Ez utóbbin rendkívül nehéz az egyensúlyt megteremteni, mivel ott nem előre ismert mennyiségekkel dolgoznak: a piac szereplői olyan jövőt próbálnak kiszámítani, amely attól függ, hogy a jelenben milyen FELTÉTELEZÉSEKKEL élnek a jövővel kapcsolatban. A pénzpiac történései befolyásolhatják azokat a gazdasági alapokat is, amelyeket éppenséggel tükrözniük kellene. Az utóbbi években azért emelkedtek ilyen drámai és látszólag ÉRTELMETLEN mértékben a tőzsdei árfolyamok, amit aztán ugyanilyen ÉRTELMETLEN drámai visszaesés követett. A piaci áron keresztül érvényesülő kereslet és kínálat egyirányú kapcsolata helyett ebben az esetben kétirányú kapcsolat működik. A piaci árak maguk is hatást gyakorolnak a kereslet és a kínálat alakulására. A pénz alkímiája című, magyarul 1996-ban megjelent könyvemben ezt a kétirányú kapcsolatot reflexivitásnak neveztem.
...
Míg a hatvanas évekbeli úgynevezett konglomerációs fellendülés - a befektetők akkor is azokat jutalmazták, akik MINÉL NAGYOBB NYERESÉGET tudtak produkálni, függetlenül a módszertől - csupán a piac egy részét érintette, a kilencvenes évekbeli felfutás a teljes vállalati és befektetői közösséget átfogta, és haszonélvezője volt a teljes jelenlegi vezetői réteg, beleértve a politikai vezetést is. ... Míg a hatvanas évekbeli fellendülésnek éppen a vezetői réteg ellenállása vetett véget, a kilencvenes évekbeli kifuthatta pályáját, és a kiigazító intézkedéseket csak azt követően kezdték keresni, hogy bekövetkezett a csőd. A piacpárti kormányzat a mai napig is próbálja kicsinyíteni a kár mértékét. HA AZONBAN VALÓDI ORVOSSÁGOT KERESÜNK A PROBLÉMÁKRA, NEM ELÉG NÉHÁNY BŰNELKÖVETŐVEL PÉLDÁT STATUÁLNI. MINDANNYIAN KIVETTÜK RÉSZÜNKET A HIBÁKBÓL, EZÉRT MINDANNYIUNKNAK ÁT KELL ÉRTÉKELNÜNK VILÁGSZEMLÉLETÜNKET.
Ha elemezzük, hol tévesztettünk utat a kilencvenes években, két tényezőt kell kiemelnünk: a szakmai mérce visszaesését és az összeférhetetlenségi szabályok drámai lazulását. MINDKÉT TÜNET EGYETLEN ÁTFOGÓ PROBLÉMÁRA VEZETHETŐ VISSZA, A PÉNZÜGYI NYERESÉG ABSZOLUTIZÁLÁSÁRA - FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY EZT MIKÉPPEN ÉRTÉK EL.
...
AMIKOR ÁTFOGÓ ELVEKET IGYEKEZNEK APRÓLÉKOSAN SZABÁLYOZNI - AHOGYAN EZ A KILENCVENES ÉVEKBEN TÖRTÉNT -, PARADOX MÓDON SOKKAL KÖNNYEBB KIJÁTSZANI A SZABÁLYOKAT.
...
Mint az egyik bennfentes a Financial Timesnak megjegyezte: "Nem láthatták a jéghegyet, mert a csúcsán álltak."
Az a meggyőződés húzódott a pénzügyi sikerek lelkiismeretlen hajszolásának mélyén, hogy a közös érdeket az szolgálja a legjobban, ha mindenki a saját önző érdekeit kergeti. ... a 80-as években vált uralkodó eszmévé (kérdem én halkan: mikor is dolgozta ki John Forbes Nash a játékelméletét????), miután Margaret Thatcher lett Nagy-Britannia miniszterelnöke, s Ronald Rreagant amerikai elnökké választották. E nézet célja az volt, hogy a GAZDASÁGOT MEGSZABADÍTSÁK A SZABÁLYOZÁSOKTÓL ÉS A KORMÁNYZATI BEAVATKOZÁS MÁS FORMÁITÓL, ÉS MIND A HAZAI, MIND A NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN ERŐSÍTSÉK A TŐKE ÉS A VÁLLALKOZÁSOK SZABAD MOZGÁSÁT. A piaci fundamentalizmus egyik nagyszabású terve volt a pénzügyi piacok GLOBALIZÁLÁSA, ÉS MEGVALÓSÍTÁSÁBAN MÉG AZ ELŐTT FIGYELEMRE MÉLTÓ HALADÁST ÉRTEK EL, HOGY FÉNY DERÜLT VOLNA A HIÁNYOSSÁGAIRA.
...a piaci fundamentalisták továbbra is azt hiszik, hogy elméletük megalapozott tudományos eredményekre épül, és nemcsak a közgazdaságtanra, hanem a legerősebb fennmaradásának darwini elméletére is. Ugyanakkor azzal, hogy a magánérdeket a közérdekkel azonosítják, az önérdek hajszolását erkölcsi minőséggel ruházzák fel.. ...
Még alapvetőbb hiba erkölcsi minőséggel felruházni a piaci mechanizmusokat. A piac egyik alapvető vonása ugyanis éppen az, hogy amorális, azaz erkölcsi megfontolások nem befolyásolják a piaci árakat. ... Ám épp a piacok amorális jellege miatt nem hagyhatjuk teljesen a kezükben a források elosztását. A társadalom felbomlik, ha a közérdeket nem veszik figyelembe.
...
Az eredmény pedig nem a tökéletes verseny lesz, hanem a csaló kapitalizmus, ahol a gazdagok és a hatalmasok erkölcsileg is igazolva élvezhetik kiváltságos helyzetüket. ... A szigorúan betartott erkölcsi, szakmai és társadalmi elvek viszont egyfajta horgonyként szolgálnak, amelyek a pénzügyi piacot is stabilan tartják.
Noha az amoralitás hatékonnyá teszi a pénzügyi piacokat, embertelenné is. Éppen a politikának kell némi humanitást csempésznie a működésbe, MÉG HA EZÉRT FEL IS KELL ÁLDOZNI A GDP-BEN MÉRT HATÉKONYSÁG EGY RÉSZÉT.
...
Visszajelzésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a hibák kijavítását.... Ha hiányzik a piac vagy a szólásszabadság és a választások visszajelzése, akkor a kormányok KORLÁTOZÁS NÉLKÜL HIBÁZHATNAK.
...
A törvényalkotás a megoldásnak csak töredéke. EZT A KÖZFELFOGÁS VÁLTOZÁSÁNAK IS KÖVETNIE KELL.... az összeférhetetlenségi szabályok kijátszását csak úgy tudjuk elkerülni, ha az emberek az önérdeken KÍVÜL más, közös érdeket is elismernek. A közvélekedés ilyen változása nélkül az új szabályozás és törvényalkotás csak azok újabb kijátszásához vezet. Irreális lenne elvárni, hogy a piac szereplői közül mindannyian átessenek ilyen erkölcsi átváltozáson. De a közvélemény és a közbeszéd drámai hatással lehet az egyén viselkedésére, ..."
Néhány gondolatom a cikkel kapcsolatban:
1. "feltételezésekkel élnek" - tehát abszolút szubjektív emberi tényezővel. Erről Carl R. Rogers jutott eszembe, aki a tudományos kutatással kapcsolatban sorolta fel, mi minden szubjektív benne, hogy aztán a végeredményt objektív tényként kezeljék. TEHÁT SZUBJEKTÍV EMBERI TÉNYEZŐK - mert hát talán emberek is vagyunk.
2. "tőzsdei árfolyamok ÉRTELMETLEN mozgásai"- hiszen pl. mit változik egy cég vagyona, értéke egyik percről a másikra attól, hogy valamelyik országban kiadnak egy ettől teljesen független gazdasági hírt? Hogy aztán a következő percben, vagy mondjuk órában megint visszaugorjon a kiindulási pontjára. Igazából talán nem is értelmetlen, hanem a szereplőkFÉLELMEI, ELVÁRÁSAI, TEHÁT MEGINT SZUBJEKTÍV emberi szempontok mozgatják.
3. "minél nagyobb nyereség", "pénzügyi nyereség abszolutizálása", "még ha ezért fel is kell ÁLDOZNI a GDP-ben mért hatékonyság egy részét" - könyörgöm, meddig lehet növelni a nyereséget? Vagy egy autó sebességét? Miért nem elég egy bizonyos szinten - ó egek! - stagnálni??? És akkor most mi van miért? A GDP van értünk, vagy mi a GDP-ért????
4. "a gazdaság megszabadítása a szabályozástól" - tehát ahol kéne, ott meg kiiktatjuk az emberi tényezőt, had nőjön a fejünkre egy élettelen, életünktől idegen valami.
"János 15:1 Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlőműves."
"János 15:2 Minden szőlővesszőt, a mely én bennem gyümölcsöt nem terem, lemetsz; mindazt pedig, a mely gyümölcsöt terem, megtisztítja, hogy több gyümölcsöt teremjen."
5. "globalizáció megvalósítása, még mielőtt hibáira fény derült volna" - nem volt elég egy nagy szabású kísérlet a bőrünkre? (szocializmus)
6. "mindannyiunknak át kell értékelni világszemléletünket" - ő megtette. Akik kígyót-békét kiáltanak rá, azok megtették-e vajon, és aszerint élnek-e????

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr678341258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása