HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Iratismertetés 10

2015.03.14. 15:17 Italo Romano

Földes Károly írja:

A Tanulókör érdeklődött az 1996-ban végzett szakmai tevékenységem és az avval kapcsolatos dokumentumok, kommunikációk iránt. Emlékezetemben nem bízom, de a fennmaradt állományokból egyet-mást be tudok másolni és közben néhány emlék, reflexió is aktiválódik. Előre is köszönöm figyelmüket.

1996 elején szerkesztési munkálatokat kellett végeznem az előző évben készített referátumok publikálása végett. "Tőkegazdasági kutatások és alkalmazásuk" címmel tartott előadásom a BKE jubileumi konferenciájáról kiadott könyvben jelent meg. A bibliográfiai adatokat a 8. iratismertetésben megjelöltem. (Néhány témája: gazdasági dinamika, tőkeösszetétel, monetáris folyamatok, kínálati oldal.)

Februárban véglegesítettem a "Hungarian Steps toward European Union Membership" címmel az ECSA 4. biannuális nemzetközi konferenciáján Charleston, S.C. -ban 1995-ben tartott előadásomat. Az akkori kiutazást a G. Marshall Fund of the US által nyújtott nagyvonalú támogatás tette lehetővé. A paper szövegének CD-ROM-on és on-line történő publikálását még a '95.06.19-i levelükben megígérték és ezt be is tartották. http://aei.pitt.edu/6930/1/foldes_karoly.pdf  Koordinátáit a 8. ismertetésben szintén megneveztem. Néhány témája: célmátrix, szabályozómátrix, gazdasági rendszer, liberalizálás, stabilizáció, növekedés.

1996 V.1- VI.24 között bostoni egyetemeken folytattam konzultációkat a fenti dolgozatokról. A tartózkodási költségeket helyi források fedezték. Közben újabb tanulmány írásába fogtam az alábbi okból.

06.02-i keltezéssel meghívó levelet kaptam az ISA Japánban tartandó konferenciájára. Ekkor készítettem egy referátumot : "Integration Compatibility of the Hungarian Economy. Paper for the ISA-JAIR Joint Convention, September 1996, Makuhari, Japan” (21 p.), melyet az utóbbi helyszínen és időpontban távollétemben Bakos Gábor ismertetett, köszönet érte. Most már egyre gyakrabban választottam azt a lehetőséget, hogy csak az előadás szövegét küldöm el a költséges utazások helyett. A távoli, kimerítő repülőutak számát életkori megfontolások miatt sem ártott mérsékelni, hiszen már túl voltam az általános nyugdíjkorhatáron. A megelőző évtizedben magam is végrehajtottam a digitális, majd világhálós átállást, ami módosította a személyes előadások és a publikációk szerepét. Az ezredforduló óta főképpen a világhálón publikálok. Míg korábban a "real life"-ban elismert kutatói státuszt, most már a világháló egyik láncszemének működtetését találtam a számomra legkedvezőbb elfoglaltságnak. Stabil erőforrásaim nem függtek senkinek az elismerésétől és nem is igényelték azt.

09.17-i levelében a Northeast Political Science Asssociation Koordinátora, Glenn Palmer értesített arról, hogy meghívtak az éves konferenciájukra ą "Participation of East-Central Europe in EU Enlargement" c. témában tartandó előadásra, de ebben az esetben is az imént említettek szerint jártam el kiutazás helyett.  Az ISA ugyancsak jelezte, hogy kész fogadni egy 1997-ben Torontóban tartandó előadást a soron következő éves kongresszusukon "Hungarian Steps toward EU Membership" címmel.  Mivel azon a helyen már több hónapot eltöltöttem, újabb tudományos kapcsolatok létesítése végett a referátumot másutt adtam elő, az ISA-nál pedig vállaltam a részvételt az azután következő kongresszuson. Ezt az ígéretet betartottam, amiről esetleg 1998 kapcsán számolhatok be.

A hazai tőkekutatási pályázati munkámat független és részletes véleményezés alapján a szakzsűri jóváhagyta, és az egyetemi jubileumi ülésszakon előadott ismertetése minden jel szerint szintén meglehetősen jó fogadtatásban részesült. Ugyanezen program keretében készült el: "Reflexiók a tőkegazdaságról "MTA Közgazdaságtudományi Intézete, 1996 (16 p+ 6 p adattár), valamint a "Ténylapok a gazdaságról" 1996 (10 p). Az előbbi néhány témája: államgazdaság, eladósodás, magyar paradoxon, stagfláció, lakossági pénztulajdon, az IMF kritikája). Az utóbbiban vizsgált jelzőszámok, folyamatok: GDP, beruházások, reáljövedelem, aggregált kereslet, államháztartás, megtakarítások. Habár az intézetben nem igényelhettem a két dolgozat témáihoz szükséges áttekintést és pártmentes szemléletet, mégis megtettem az alábbi lépést.

December 5-én előadást tartottam róluk „A tőkegazdaság megközelítése félperifériáról” címmel, afféle hattyúdalként. Ennek szövegét nem adták ki, szemben a már említett egyetemi jubileumi előadásom  publikálásával. Megtárgyalása szűk körű és felületes volt. Az adatok cáfolták a lakossági pénztulajdonról politikailag elfogadott álláspontot. A belőlük levont következtetés jogosságát az aktivista kutatók nem akarták elismerni. Különösebben nem is támadták, de ezt a közeget már nem tartottam kielégítőnek. Ott a szolgáló tudományosság gyakorlata érvényesült, mellyel még 1990-ben szembe szálltam. Mechanikus, vagyis alárendelő jellegű szervezetet kreáltak, amitől a kutatónak lehetőleg minél távolabbra kell kerülnie. Témáim propagandamentes megvitatásához (terjedelmük, rétegzettségük és feldolgozási módjuk miatt) korábban már más helyeken kerestem és találtam meg a hozzáértő és tárgyszerűen bíráló résztvevőket. Ezután már főképpen csak az intézet könyvtárára, infrastruktúrájára, internet hozzáférésére volt szükségem addig, amíg a saját hálózati kapcsolódásom technológiailag nem épült ki. Igazi munkahelyem akkor már egy ideje a világháló volt. Az intézeti könyvtáros hölgyek segítsége és kiemelkedő műveltsége azonban külön említést érdemel. Ebben és más tekintetben az OGYK szolgáltatásait is használni tudtam a Parlament épületében.

Külföldi érintkezési pontjaimon kívül itthon is másfelé orientálódtam. Elfogadtam egy megbízást az "Az európai munkanélküliség tényei és összefüggései” c. témára és elkezdtem annak kidolgozását a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Növekedés és foglalkoztatottság c. OTKA programjában. Egy csekély létszámú, olykor belterjes csoportlogikájú kutatóhelynél természetesen sokkal szélesebb bázist képvisel egy egyetem. Erről azonban már akkor tudatosan lemondtam, amikor docensként nem folytattam tovább a főhivatású oktatói pályát. Részben a huzamos külföldi tartózkodások miatt, részben azért, mert már nem akartam évről évre ugyanazokat a témákat előadni, akár az alkalmazható variációkkal, újdonságokkal is javítva. Ellenben a szakmai hozzáértés, a kutatási együttműködés, az elméleti színvonal, a korrekt vélemények tekintetében a sok központú egyetemi közeget találtam a legjobbnak.  A külföldi tanulmányutak végül mégis csak lehetővé tették az intenzív érintkezést ezzel a közeggel.

51 komment

Címkék: konferenciák

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr347268395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szénaboglya 2015.03.14. 16:37:02

Legutóbb kérdeztem: Többet is meg lehetne tudni a 4. lábjegyzetben említett tanulmányról?

szénaboglya 2015.03.14. 16:39:25

Erről: "Integráció, nemzetgazdaság, vállalkozás, 1981."

Italo Romano 2015.03.14. 16:58:38

@szénaboglya: Lényege: a KGST válsága, fizetési mérlegünk feszültsége, javaslat új gazdasági rendszerre.

2015.03.14. 17:28:42

"Emlékezetemben nem bízom"
Egymilliárdot is elfelejtenél?

2015.03.14. 18:17:46

Komolyabb volt a megjegyzésem legutóbb, amikor a '81-es anyagról találgattunk."fél éves tanulmányút után. Nyilván több kinti szakértővel konzultálva körvonalazta elméletét." A '80-as amerikai útra gondoltam. Azt miben hasznosította a '81-es feldolgozás?

szénaboglya 2015.03.14. 18:38:50

@Italo Romano: "javaslat új gazdasági rendszerre" Ez mi volt?

Italo Romano 2015.03.14. 18:56:12

@büyük: Részben a kinti könyvtárakban olvasgattam a kelet-európai gazdaságtörténethez (az integrációs részhez) Bloch, Febvre, Braudel, Duby és Chaunu munkáit. A harmadik részhez (vállalkozás) pedig egyetemi kurzusokat hallgattam és korporációkat látogattam.

Italo Romano 2015.03.14. 18:59:57

@szénaboglya: A 94. oldalon ez áll: "Elgondolásunk lényege az, hogy az állami tulajdonban levő, nem közüzemi vállalatokat társasági vállalkozássá kell átalakítani, a vezetésüket pedig igazgatótanácsokra kell bízni."

2015.03.14. 19:22:46

@Italo Romano: Ebből hogyan körvonalazódott a K-Eur-ra vonatkozó elmélet? (A másik témánál, a vállalkozásnál [@szénaboglya] az elméleti szint egyértelműen következik a kérdésfeltevésből.)

Italo Romano 2015.03.14. 19:43:19

Az elméleti alapállás: az egyetlen világgazdasági rendszer. Annak állapotához kapcsolódik bármi K-Európában. Ez az, amit a felvilágosult változtatók sem értettek.

retimadar 2015.03.14. 23:06:28

Látom, tanulókör van. Későre jár, csak egyet kérdezek. Részben nyilván Kelet-Európai integrációról szólt a dolgozat, abban hol volt elmélet?

Italo Romano 2015.03.15. 08:54:16

@retimadar: A komparatív költségek modern tana. A nemzetgazdasági részben pedig az egyensúly makroökonómiai feltételei. A téma kidolgozásának gerincvonala természetesen a hazai alkalmazás volt.

Minnesota 2015.03.15. 10:41:33

Mi volt a fő iránya a dolgozat tartalmával szembeni kifogásoknak?

retimadar 2015.03.15. 16:03:18

Minnesota kérdését a magam részéről a tendenciózus szóbeli támadásokra leszűkítve fogalmazom át, mivel általában minden tanulmányról lehet indokolt kifogásokat felhozni.

Italo Romano 2015.03.15. 17:21:32

@retimadar: A technika egyszerű. Elhallgatják a dolgozatnak a recenzensek által is felismert jelentékeny témáit, bírálják néhány kevésbé fajsúlyos megállapítását, majd az utóbbiakat kiáltják ki központi témáknak. Mindez rövid távon hangulatot kelt, aztán elillan, mint a kámfor.

Minnesota 2015.03.15. 20:58:04

Poszt: december 5-én előadást tartottam róluk „A tőkegazdaság megközelítése félperifériáról” címmel. Az előadás a tőkegazdasági projekt keretében készült.

A hetedik iratismertetésben, kérdésemre a szerző idézte, hogy a tőkekutatási pályázati munkát a szakzsűri milyen véleményezés alapján hagyta jóvá.
Az új elemeket az utóbbi így sorolta fel: "a recessziós infláció, az 1993-as stagfláció bemutatása, a magyar paradoxon megfogalmazása, annak kimutatása, hogy az állam, mint tőkés miért gazdálkodik kis hatékonysággal, ugyanakkor a tanulmány rámutat arra is, mely területeken nélkülözhetetlen az állami szabályozás. Új elem a kínálati közgazdaságtan, a Laffer görbe hazai tanulságainak, az előző évek stratégia hibáinak bemutatása."

szénaboglya 2015.03.15. 21:43:44

@Italo Romano: Csak ilyen rafinált módszerek használatosak?

Italo Romano 2015.03.16. 11:10:36

@szénaboglya: Kámfort említettem. Nem maradt fenn írás arról sem, ha a politikai dekatlon fogásait alkalmazták a kutatási termékek vitájában.

2015.03.16. 11:40:51

@szénaboglya:"javaslat új gazdasági rendszerre" Ez mi volt?
A következő évben nyomtatásban is megjelent, amit ismertettem
gaiablog.blog.hu/2014/11/07/foldes_karoly_kozgazdasagi_javaslatai_1982-ben

retimadar 2015.03.16. 15:07:06

A 9.sz. vitájából:
kalassó 2015.03.14. 10:44:08
@büyük: érdekes, hogy a kutatóhelyéről egyetlen írásbeli vélemény sem érkezett.
Vagyis a párttag reformerek sem támogatták az elgondolásait.

smirgliműhely 2015.03.16. 21:09:10

@büyük: És nem is hivatal, annak hierarchikus rendjével és előmeneteli beállítódásával. Korábban együtt vettük észre, hogy megpróbálta "elutasítani az intézményi alárendeltségi viszonyokat." A munkahelyén dolgozó többi kutató csoportja azonban elfogadta ezeket.

Italo Romano 2015.03.16. 21:56:16

Vitátok alanya nem volt csoportszemélyiség.

retimadar 2015.03.17. 17:34:30

@smirgliműhely: azt is észleltük, hogy '83-as könyvében elutasította az előmeneteli szemléletet. Nem is akart előre jutni?

kalassó 2015.03.18. 11:16:55

Poszt: az egyetemi jubileumi ülésszakon előadott ismertetése
Kérdésemre erről a múltkor így válaszolt:
" Italo Romano 2015.02.05. 10:28:09
@kalassó: a BKE konferenciára
Arról feljegyeztem, hogy a 100-110 fős professzionális közönség feszült figyelemmel kísérte. A reakcióikból ítélve pontosan megértették a mondanivalóját..." - Most az intézeti vita résztvevőinek mennyiségéről és reflexióik minőségéről kérdezem.

Italo Romano 2015.03.18. 16:41:52

@retimadar: Előre, hová? A számomra leginkább megfelelő helyzetben voltam negyed századon át.

Italo Romano 2015.03.18. 16:50:01

Mindkettő ellentétbe állítható a korábbival.

kalassó 2015.03.19. 10:11:03

Poszt: "lakossági pénztulajdon, az IMF kritikája"
Miközben az utóbbi javaslatait lényegében kritikátlanul propagálta a magyar reaganista központ és az annak nyúlványává lett intézet.

szénaboglya 2015.03.19. 17:54:47

@smirgliműhely: megpróbálta "elutasítani az intézményi alárendeltségi viszonyokat."
Ahhoz, hogy kinevezzék egyetemi docensnek, majd tudományos osztályvezetőnek, mégis csak jóban kellett lennie a döntéshozókkal.

szénaboglya 2015.03.19. 18:01:56

@Italo Romano: "nem volt csoportszemélyiség"
Azért, hogy "hosszú életű legyen a munkahelyén"
mégis elvárhatták alkalmazkodását a kollégai csoportokban uralkodó véleményekhez, domináns személyekhez.

Italo Romano 2015.03.19. 20:56:31

@büyük: Végülis nem titok, semmi fontossága nincs. Egyetemi docens: 68.09.17, Műv. miniszterhelyettes (Polinszky Károly); tud. kutató, áthelyezés: 76.11.16, Oktatási államtitkár (Gosztonyi János);tud.o.vez 78.10.16 Igazgató (Nyers Rezső).

Italo Romano 2015.03.20. 09:46:29

@szénaboglya: elvárhatták alkalmazkodását
Nem. Az O.v. kinevezéskor (78.10.16.)tudomásul vették, hogy "elméleti és politikai meggyőződését önállóan alakítja ki és nyíltan képviseli."

retimadar 2015.03.20. 16:33:31

@büyük: "kénytelen volt asszisztálni"
A tud.főmunkatársat régen általában határozatlan időre nevezték ki, csak valami fegyelmi eljárásban lehetett megszüntetni a munkaviszonyát. A tud. osztályvezetői státusz gyakorlatilag professzori rangnak felelt meg, de határozott időre szólt. Maradtak-e ilyen dokumentumok a '80-as és a '90-es évekből?

smirgliműhely 2015.03.20. 19:10:29

Poszt: "Reflexiók a tőkegazdaságról " + "Ténylapok a gazdaságról"
A tudományelmélet szerint a tudomány a tények testéből és a reflexiókból áll, ezekhez járulhat esetleg az ideológia. Az idézett dolgozatok témái lefedik az első kettőt, az ideológiát nem. Talán azt hiányolták.

Karolus 2015.03.20. 20:40:33

A poszt vége egy decemberi eseménnyel foglalkozik. Ideje lenne áttérni az 1997-ről fennmaradt iratokra.

Italo Romano 2015.03.21. 17:39:19

@retimadar: Egy-egy. 1986. VI.10. :A MTA főtitkárának ...utasítása alapján osztályvezetői megbízatását 1990 december 31-ig meghosszabbítom. ...igazgató.
1994. III. 29. Kiemelkedő, tartósan jó kutatómunkáját szenior kutatói cím adományozásával ismerem el. ...(másik) igazgató.
(Ennél viszont súlyosabban esett latba, hogy időközben, átszervezés címén a tőkegazdasági osztályt megszüntették, volt munkatársait eltávolították.)

smirgliműhely 2015.03.22. 08:21:33

poszt: afféle hattyúdalként
Szóval, a vállveregetés dacára sem táplált illúziókat a smasszer szándékai iránt.

szénaboglya 2015.03.23. 10:21:12

Azt feltételeztem, hogy jóban kellett lenned a döntéshozókkal (Egyetemi docens: 68.09.17, Műv. miniszterhelyettes (Polinszky Károly); tud. kutató, áthelyezés: 76.11.16, Oktatási államtitkár (Gosztonyi János) Jóban voltál velük?

szénaboglya 2015.03.23. 10:34:57

@smirgliműhely: "Az idézett dolgozatok témái lefedik az első kettőt, az ideológiát nem. Talán azt hiányolták."
A kapitalizmus Kornai-féle felfogását hiányolhatták és a szabad demokrata gazdaságpolitikát. Mint írta, ezekkel voltak közös nézetei, receptúrái is. Ám a "belterjes csoportlogikájú kutatóhely", mint pártot szolgáló nyúlvány nyilván a teljes azonosulásra tartott volna igényt.

Italo Romano 2015.03.23. 18:25:59

@szénaboglya: "Jóban voltál velük?"
Nem ismertem az urakat. Egyéb: hagyhatnátok már a húsz éves vélemények kommentálását.

kalassó 2015.03.24. 11:16:05

Részemről oké. A decemberi előadásodhoz felsorolt empirikus mutatószámok köszönnek vissza a 21. századi blogjaidban. Nem nagyon mondhattál mást az egykorú külföldi előadásokban sem. Várjuk az 1997-es dokumentációt.

szénaboglya 2015.03.24. 20:20:23

Részemről is O.K. És igen: mi volt '97-ben. Az legalább nem 20 éve történt, csak 18 éve.

retimadar 2015.03.25. 13:58:34

@kalassó: (előző) A hegy messziről kicsi, közelről nagy. A miniszter - ellenkezőleg. Ez némely akadémikusra is érvényes.

smirgliműhely 2015.03.26. 21:01:00

"Különösebben nem is támadták" - Talán nem ott. Ravaszabb pribék a hátad mögül lövöldöz rád.

kalassó 2015.03.28. 16:18:24

@smirgliműhely: akkortájt persze másutt is falkákba szervezett martalócoké lett az irányítás. Milliárdos vagyonok keletkeztek, magas hivatalokhoz lehetett hozzájutni.

retimadar 2015.03.28. 20:14:40

@kalassó: Különböző EP irányzatok magyar csoportjainak támogatásával. Kutatási intézményekben a tudományszervezési pozíciókra irányultak bizonyos típusok szerzési törekvései. Ezekből akadémikus státuszokig is el lehetett érni.

kalassó 2015.03.29. 19:26:10

poszt: "Reflexiók a tőkegazdaságról", stb. A felsorolt mutatószámok összefüggő vizsgálata képes megalapozni megbízható prognózisok készítését.

Minnesota 2015.03.30. 09:49:33

@kalassó: "falkákba szervezett martalócok"
Közös vonásaik: bandahűség, kíméletlenség, zsákmányolás,stb. a köztörvényes bűnszövetkezetekre is jellemzők. A politikai kemény fiúknak ezzel a jellegükkel nem hencegniük, hanem szégyenkezniük kellene. Sajátos tulajdonságuk viszont az, hogy nagy és szép eszméket hangoztatnak, némelyikük ideig-óráig hisz bennük. Idealista tagjaik tovább is, de a vezetésből ezek kiszorulnak.

Italo Romano 2015.05.20. 21:04:00

Átnézve a régi vitátokat, meg kell jegyeznem, hogy a karriervágyat eléggé természetes törekvésnek tartom. A magam esetére viszont egy mértéket állítottam fel: csak addig kell előre menni, amíg nem találsz rá az adottságaidnak megfelelő helyzetre.
A gazdaságban a hivatali karrier-szemléletet tartottam károsnak. Azt, hogy a vezetők a felettük álló állami vezetők kegyeit keresve jutottak előnyökhöz.
süti beállítások módosítása