HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Negyven éve halt meg Mies van der Rohe (updated)

2009.03.28. 12:03 Italo Romano

Ludwig Mies Van Der Rohe (1886-1969)

Már a húszas évek elejétől fogva az újabb technológiai lehetőségeket kiaknázó modern és harmonikus épületeket tervezett, de ezek nem valósultak meg. Később modern villák tervezésével kezdték megbízni. Ilyen megbízásra készült a Tugendhat-villa  is a csehországi Brnóban (1930). Ez a csodaszép épület, a 20. század egyik legjelentősebb lakóépületének számít. A korunkban épült sok hasonló villa eredetije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még 1927-ben megtervezte a barcelonai nemzetközi kiállítás német pavilonját. Ez a lapos tetős alacsony épület világhírt hozott neki a benne rejlő "folyékony tér" miatt. A helyiségeket mézszínű ónixból, zöld márványból és tejüvegből készült falak választották el, A falakat tetszés szerint lehetett mozgatni a használók szükségletei szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ide tervezte a híres Barcelona heverőt is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fémvázas és bőr ülőkés fotelje is a ma már megszokott tárgyi kultúránkhoz tartozik. Az utóbbinak

jelentős része az ő iparművészeti eszméit tükrözi. Az egyszerűség, az emberszabású berendezés követelményeit ma leginkább a skandináv bútorokon követhetjük nyomon. Épületein nem tűrte a cikornyát, külsejüknek „őszintén” ki kellett fejezniük a belső funkciókat. Végigvitte ezt a racionalitást, a dekorációmentes puritán minimalizmust.

 

A harmincas évek elejétől ő volt a Bauhaus iskola igazgatója. Az intézményben nemcsak oktatás folyt. Tanárai s diákjai egységes alkotói közösségben működtek. Köztük Moholy-Nagy, Kandinszkij, Paul Klee. Mies van der Rohe igazgatói ideje alatt minden tőle elvárhatót megtett a Bauhaus politikamentességének megőrzéséért. Brosúrát is készített, amelyben a mérnöki és művészi rációnak a fajiságról handabandázó, hisztérikusan és agresszívan nyomuló egypárti (náci) befolyás elleni védelmét kísérelte meg a következő állásfoglalásával:

A Bauhausnak a modern kultúra megteremtésére tett erőfeszítései ellenére sem kell átpolitizált korunkban elköteleződnie valamely párt iránt”.

Mies minden erőfeszítése ellenére sem sikerült az intézményben a náci hisztériától mentes légkört fenntartani. A tanintézet alapfeladatai révén mindenképpen érintkezett a társadalmi környezettel, amely az oktatási folyamatra is hatott. A korabeli - egyre inkább totalitárius politikai légkörben - kívülről a Bauhaus, mint idegen test, netán baloldali szervezet jelent meg. 1932. októbet 1-jétől korábbi helyén, Dessau városban az intézmény fenntartása lehetetlenné vált. Mies a Bauhaust átköltöztette Berlinbe és magánintézetként működtette egy használaton kívüli gyárépületben. 1933. április 11-én a Gestapo lepecsételte az épületet. Az intézmény újraindítására tett sorozatos kísérletek eredménytelenek maradtak. Nem sokkal ezután Mies van der Rohe a Bauhaust –annak várható hivatalos megszüntetése előtt – bezárta.

1937-ben az USÁ-ba emigrált, a következő évtizedekben a chicagoi műegyetem építész tanszékének vezetőjeként dolgozott. Művészi minimalista házakat tervezett, köztük van a méltán világhírű Farnsworth House, amely egy ilyen nevű orvosnő hétvégi háza lett. Ennek megvalósításában a Tugendhat villa terveit fejlesztette tovább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alaprajzon a hátsó épületrész is látható. Egy ehhez egészen hasonló budai villát néha magam is meglátogatok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő kezdeményezte az üveg-acél felhőkarcolók építését s 1964-ben megalkotta a Seagram Building nevet viselő építményt. Akkor ez forradalmi újítás volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már az esztétikum sok magasház külső megformálásában  is láthatóbb szerephez jut,  a Bauhaus-korszakon pedig a jelek szerint már régen túllépett a világ. De nemcsak a kegyelet miatt becsülendők a kisebb-nagyobb részben túlhaladott művészettörténeti korszakok kiemelkedő alkotói. Mindegyik stílusirányzat rajta hagyja a bélyegét az utódokon is, akik sok értéket meríthetnek a korábbi alkotásokból. Mies és legnagyobb pályatársai: Walter Gropius, a Bauhaus alapítója, Le Corbusier, Frank Lloyd Wright, Alvar Alto szerint az építőművésznek az emberi környezet egészét kell alakítania a természettel összhangban. Örökségüknek ez lehet az egyik legfontosabb része.

 

 

 

 

 

 

Kiegészítés és frissítés keretében alább a párizsi Défense látható:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bauhaus

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr505048141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása