HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Keleti germánok

2007.12.02. 08:04 Italo Romano

A keleti germánok hajdanában észak-nyugati irányból vándoroltak be a mai ukrán vidékre és a kárpáti tájak környékére.

Két nevezetesebb csoportjukat, a Greuthungokat és a Thervingeket késõbb, némileg más eloszlásban, keleti és nyugati gótokként emlegették. Elhelyezkedésükről november 17-i jegyzetemben találhatók térképek. Történetük különösen fordulatos lett a IV. század elején, Nagy Konstantin idõszakában (307-37). Ekkor már Keletrõl irányították az egész Római Birodalmat. Az utóbbival folytatott kereskedelmi és katonai együttmûködés hatására az Európa keleti részén élõ germán népek erõteljesen romanizálódtak. Köztük voltak a vandálok és a svévek, kik eleinte a Dunától északra laktak, de a gótok régebbi támadásai miatt Pannoniába költöztek. Itt 330-ban Nagy Konstantin a Duna jobb partján biztonságot garantált a számukra. Alán szövetségesek kísérték õket.

A népmozgás elsõ nagyobb hullámának az adott lökést, hogy a hunok a 350 körüli évektõl kezdve katonai nyomást gyakoroltak a gótokra. A gótok viszont behatoltak a Római Birodalom keleti részébe, Adrianopolisnál (Edirne) pedig megölték Valens császárt és több tízezer katonáját (376-372), a Balkán jó részét pedig elfoglalták. Rövidesen Theodosius lett a császár (379-395). Halála után politikailag is nyugati és keleti államra oszlott fel a birodalom.

A népmozgás második hulláma azzal kezdõdött, hogy a hunok a 400-as években a Kárpát-medencét fokozatosan birtokukba vették. Az itt maradt népek kénytelenek volt nyugat felé menekülni. Ennek során vetõdtek a Nyugatrómai Birodalom területére. A császár segítségül hívta be Itáliába a keresztény vandálokat és suéveket. Stilicho (359-408) vezérlete alatt az õ csapataik védték a birodalmat az I. Alarik vezette vizigótok  ellen. De nem sokáig. A gótok I. Alarik vezetésével 410-ben kifosztották Rómát.

A vandálok nagy része addigra már tovább menetelt nyugatra. A Rajnához érve, a frankokba ütköztek. Az alánok és a suévek segítségével legyõzték õket és 406 végén átkeltek a Rajnán, kifosztottak Galliát, 409-ben átkeltek a Pireneusokon, ahol az ibér félszigeten a rómaiak saját szövetségesükként telepítették le õket.

De a vizigótok is nyugatra mentek, legyõzték a vandálokat és 475-re egész Ibéria az õ kezükben volt. A vandálok Észak-Afrikába költöztek, majd 455-ben a tengeren visszatértek Rómába és kifosztották. Ahogyan korunkban is gyakran elõfordul, az egy ideig eszközként felhasznált zsoldos régebbi megbízói ellen fordul. Ez a szövetség is baljósnak bizonyult.

Mindkét római birodalom skrupulusok nélkül használta fel a germán törzseket a hatalmi harcokban. De a bipolaritás hamarosan megszűnt, Kelet Rómája maradt az egyedüli világhatalom.

Az osztrogótok még 454-ben teljesen megszabadultak a hun uralomtól és Zénó keletrómai császár (474-91) megbízásából az õ vezérük, Nagy Theoderic (Teodorik) 488-tól birtokába vette egész Itáliát. Rövid idõre a vizigótoknak is õ lett a kormányzója, amikor azok királya, II. Alaric csatában esett el 507-ben. Az egységes gót királyság 553-ig élt, ekkor Itáliát másfél évtizedre a bizánciak szerezték meg, majd a (Pannonián át ide érkezõ) longobardok uralma alá került 568-ban. Az itáliai etnogenézisben az eredeti birodalmi lakosságon kívül nekik is jutott szerep. A populációs olvasztótégelybe bekerültek a régi görög és pún gyarmatok lakói, gall elemek, a késõbbi történelem normann telepesei, majd a nápolyi spanyol hódításból eredõ népmaradványok. (Korai idõktõl fogva, származási alapokon senki sem tett különbséget az olasz nemzet tagjai között és ebbõl egyetlen komoly politikus sem próbált valamilyen érvrendszert kovácsolni.)

Ibériát a már említett 475-ös megszállása után 230 évig a Vizigót Királyság uralta. A hódítókból álló szûk vizigót nemesi fegyveres réteg a többségben lévõ õslakos kelta és ibér földmûvesektõl és állattenyésztõktõl rendszeresen kikényszerített termékekbõl és szolgáltatásokból élt. Megõrizte úri elkülönültségét, nem a vegyes családalapítás nehézségei, hanem osztályérdekei miatt tartózkodott a rokonsági elegyedéstõl, idegen maradt ezen a tájon. Hatalmának vége felé a gazdasági feltételek romlásával együtt a nép helyzete is egyre sanyarúbb lett. Ráadásul az uralkodó elit belsõ ellentétei is élezõdtek, mire egyik csoportjuk segítségül hívta a mórokat. Azok jöttek is, de nem távoztak. A lakosság ezt örömmel fogadta. A 711-ben bekövetkezett invázióval megkezdõdött az Omajjad kalifák korszaka. Az ide bevándorló temérdek arab és jelentõs számú zsidó a keltibér lakossággal összeolvadva alakította ki a késõbbi spanyol etnikumot, amelynek egysége késõbb sem a keveredés nehézségei, hanem a bigott módon erõszakolt vallási szétválasztások mentén kezdett töredezni. A gótok viszonylag elkülönült lakossága a Goto-(Kata-)-lonia területre összpontosult. Népcsoportjuk saját nyelve nem spanyol.

A keleti germánoknak mindenesetre jelentékeny szerepük volt a fenti nyugat-európai országok és nemzetek létrejöttében. Uniónk múltjába tekintve, a többi korai germán törzsszövetség viselt dolgairól is érdemes lenne megemlékezni.



Szólj hozzá!

Címkék: asszociációk

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr935048202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása