HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Közöny

2008.05.14. 20:47 Italo Romano

Camus nyomán, részben másként.

A regény hõse megöl valakit.

Megkísérlem körvonalazni a tettes profilját, másképpen, mint azt Camusnál olvasom.
Tehetséges, tanult ember, tud szórakoztatóan szellemes és kedves lenni, de élete mindig úgy alakul, hogy amikor a környezete jobban megismeri egoista személyiségét, magára marad. Van, ahol megtûrik, de általában egy idõ után igyekeznek elkerülni, és ekkor õ azt hiszi, hogy nem vele van baj, hanem a többiekkel. Ha munkája van, szorgalmasan elvégzi, ám a környezetétõl való elidegenedése miatt a munkáját is rendre elveszíti.

Egyénileg értelmezi mindazt, amirõl az emberek között megállapodásos felfogás uralkodik: a korrektség, az empátia, az érzelmek viszonzása, a lelkiismeret, a szégyen, stb. A felelõsség saját tettei és szavai iránt, a kötelesség, a másokról való gondoskodás, a hála - mindezt félrevívõ módon, eredeti értelmükkel ellentétes módon fogja fel, ami az emberek szemében ugyanannyit tesz, mintha ezek az érzések egyszerûen hiányoznának nála. De mivel ezekrõl a saját magyarázatát hangoztatja, nem ismeri el ezt a hiányt sem.

Lelki beteg, mert idegileg képtelen a hosszabb távú túléléshez nélkülözhetetlen együttmûködõ magatartást gyakorolni. Visszaesik, regrediál a gyermekkorba, amikor mások gondoskodtak róla és most is ezt várja. Gyermeki regressziója olykor primitív, durva, akár hiszteroid formákban jut a vele érintkezõk tudomására. Amíg (vagy: mivel) ezen nem tud változtatni, szociális értelemben már régóta halott.

Ez az ember a saját betegségének az áldozata, más emberek pedig az õ közönyének áldozatai. A bűntettet is különösebb indulatok nélkül követte el. A regény cselekményének idején nem sokat törõdtek a bûnösök pszichiátriai állapotával és azzal, hogy be tudták-e látni cselekményük veszélyességét.

(Vissza Camushoz.)
A tárgyaláson az  ügyész a vádlott elõéletét jellemezve, felemlíti annak közönyét anyja élete és halála iránt. (Nem ölte meg, csak nem sokat törõdött vele.)
Igen - mondta erõteljes hangon -, vádolom ezt az embert azzal, hogy  bûnös szívvel sírba vitte édesanyját. - Úgy látszott, ez a kijelentés mély hatást tett az esküdtekre s a közönségre...

(Az ügyész rátér a vád tárgyát képezõ bûncselekményre.)
- Legalább megbánta-e, amit tett? Soha, egy szóval sem, uraim. A tárgyalás folyamán ezt az embert egyszer sem, egyetlenegyszer sem rendítette meg gyalázatos rémtette.

(A vádlott visszaemlékezése a tárgyalásra.)
Szó sincs róla, kénytelen voltam beismerni, hogy igaza van. Nemigen bántam, amit elkövettem. Igazán sohase sajnáltam meg semmit sem. Mindig azzal törõdtem, ami majd ezután történik, akár ma, akár pedig holnap.

...az ügyész most már a lelkemrõl kezdett beszélni.
Azt mondta, hogy ... nincsen olyan erkölcsi elv, ami iránt  fogékony lennék. - Szó sincs róla - tette hozzá -, ezt nem illenék a szemére hányni. Nincs jogunk hiányolni nála azt, amit nincs módjában megszerezni. De ha a szív üressége, azon a fokon, amelyen ennél az embernél találhatjuk, általános érvényû lesz, ebbe a társadalom is belebukhat.

(A halálraítélt monológja életének utolsó napján)
De magamban biztos vagyok, biztos mindenben, biztosabb, mint a magam létében s eljövendõ halálomban.... Igazam volt, igazam van, mindig s mindenben igazam van. Éltem egy bizonyos módon, s élhettem volna másképp is. Volt, amit megtettem, volt, amit nem. Ezt s ezt sose tettem meg, viszont ezt meg ezt megcselekedtem. No s aztán? Mintha mindig erre a percre vártam volna... s erre a bizonyos hajnalra, amely majd igazolni fog. Semmi, de semmi se fontos, jól tudtam... Valami homályos áradat szállt felém a még el nem érkezett esztendõkön keresztül, s ez az áradat útközben kiegyenlítette mindazt, amit valóban átélt s mégsem valóságosabb esztendõim kínáltak.

(Vissza a kiinduláshoz: saját nézetem a vádlottról. )
Többféle szindróma hordozója, hiszen a  lelki bajok, mint tudjuk, gyakran együtt járnak. Legnagyobb baja a paranoid magabiztosság  ("mindenben igazam van") és a skizoid önbecsapás ("semmi sem fontos"). Így hazudik önmagának, hogy elkerülje a szembenézést a realitással. Epileptoid megnyilvánulása, amikor sajnáltatja magát azért, mert õ gyenge ahhoz, hogy szembeszálljon az õt üldözõ környezetekkel.

A szokványos gondolkodás a vérrokonság alapján önkéntelenül is rávetíti a bûnt a szülõkre. És hamar kész a másik fajta ítélet is: ilyennek neveltétek. Az elbeszélésben a regényhõs anyja szerencsésnek mondható, hogy nem élt hosszabb életet. Életének tragédiája fia közönye volt, melytől õ szenvedett a legtöbbet. De még gyötrelmesebb  lett volna a számára, ha fiának áldozatai õt okolták, hibáztatták volna azért a magatartásért, amelynek elsõsorban õ volt a szenvedõ alanya.


Szólj hozzá!

Címkék: asszociációk

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr915048176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása