HTML

ismeretvadász

Friss topikok

  • Italo Romano: foldeskaroly.wordpress.com/2019/03/06/arrangement-of-the-elements/ (2019.03.06. 08:29) Periodikus táblázat
  • Italo Romano: @szénaboglya: Nyilván kómában volt, halottnak vélték. "Halomnyi holttest": A Kazinczy utcai rituál... (2017.03.02. 14:41) Interjú egy túlélővel
  • smirgliműhely: ugyanonnan: A lelkiismeret hangtalan hívása a szorongásban önmagára szólítja fel az embert, felfed... (2017.01.30. 22:04) Heidegger írása
  • smirgliműhely: @kalassó: "nem lesz itt semmiféle ajánlat." Úgy értettük, van szerződéses kutatása a gazdasági per... (2016.11.16. 20:15) Gazdaságtörténeti áttekintés...
  • Italo Romano: @kalassó: re:"catastrophic declines in wilderness areas around the world over the last 20 years" A... (2016.09.17. 15:25) Az utóbbi hét néhány dialógusa fordított időrendben

Címkék

abszolút (1) alaca (1) alkotmány (1) amigdala (1) árucsere (1) asszociációk (103) australopithecus (1) balgaság (1) banpo (1) bauhaus (1) benin (1) birodalom (1) bölcselet (1) bulla (1) büntető istenek (1) centrumországok (1) chou (1) csalatkoztathatatlanság (1) csi (1) dawenkou (1) dialógus (1) dzsarmó (1) éjszaka (1) elmélet (1) elnyomás (1) előjelek (1) endokrinológia (1) enlargement (1) epigenetika (1) erkölcs (1) erőforrás (1) érzelmek (1) esszé (1) ész (1) fajtermészet (1) fáraó (1) felderítő (1) fóka (1) forint (1) forradalom (1) galilei (1) gazdaságtörténet (1) goya (1) gyermekkor (1) halaf (1) hamvas (2) han (1) harappa (1) haszúna (1) hitel (1) hongshan (1) ife (1) Inanna (1) inkvizíció (1) írástudók (1) iratismertetés (1) ismertetés (1) jiking (1) jorubák (1) karinthy (1) kegyetlenség (1) kemet (1) kínálat (1) konferenciák (1) kréta (1) lactase (1) laquila (1) liquidity (1) lungshan (1) megvilágosodás (1) mezőgazdaság (1) mózes (1) művelődéstörténet (1) műveltség (1) negatív (1) németh (1) nemzet (1) nézettség (1) nok (1) nyomor (1) paine (1) periodikus táblázat (1) reformáció (2) rousseau (1) sang (2) science of reaction (1) sediba (1) siking (1) Simmel (1) Sipsirica (1) strukturalizmus (1) sumer (1) svenska (1) szabadság (1) szamarra (1) szél (1) szellem (1) szépség (1) szilva (1) Szinuhe (1) tang (1) tetemek (1) toba (1) törvény (1) transzcendens (1) ujjcsont (1) vei (1) vélemény (1) vers (1) vizsgák (1) yangshao (1) zeneszerző (1) zsarnokság (1) Címkefelhő

Bronzkori arcok

2007.07.13. 16:11 Italo Romano

Az archaikus társadalmak vezetői és civilizáló eszméi

Az Indus-völgyi kultúrában a hatalom anyagi alapja a papkirály által felügyelt központi raktárakban tárolt élelmiszer újraelosztása volt. A kormányzási rend beépült az ég, a vizek és a tűz isteneinek áldozó ősvallásba. A papkirály:

priestking.jpg

A társadalmi alárendeltségi és együttélési szabályokat később is spirituális erőkre hivatkozva legitimálták. Ezt tette Ur-Nammu, aki a sumér lakosság életfeltételeihez szabott törvényeket az ő isteneik nevében foglalta kódexbe.Mint templomépítéshez anyagot szállító jámbor munkás ábrázoltatta magát:

urnammu.bmp

Egyiptom urai szintén egy pantheon közvetítőinek mutatkoztak. A legfőbb törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalom az egyeduralkodó monarcha kezében összpontosult. A Középbirodalom legnagyobb királya III. Szeszósztrisz (i.e. 1878-1843), a többi ottani uralkodóhoz hasonlóan az egyetemes igazság és világrend ("Maat"), értsd: az államérdek megvalósítójaként szerepelt. Szobra:

seso3_19.jpg

E korban a vezírek és bírák Maat istennő papjai voltak. A rendet vaskézzel,kegyetlen büntetésekkel is kikényszerítették. A jog eredeti megteremtőjének Thot istent,  a tudományok patrónusát a világ rendjének helyreállítóját tartották, akit később azonosították a "háromszor hatalmas" Hermesz-szel (Hermesz triszmegisztosz). Emberformája volt, de mint holdistent, íbiszfejjel is ábrázolták: 

thotsc.JPG
Hermesz Triszmegisztosz:

 

hermestho.jpg


A mezopotámiai birodalmakban ugyancsak önkényuralkodó monarcha hozta összhangba  az állam működésének és az alattvalók együttélésének kereteit a változó létfeltételekkel . Az amorita dominancia idején már az ő isteneikre hivatkozva rendezték a szabályokat. A bazaltsztélén fennmaradt törvényeket hozó Hamurapi:

hammurabi.jpg

Az archaikus világban a maga önkénye szerint uralkodó despotával szemben mindenki szolga volt, az ő tetszését kereste, külsődleges megnyilvánulásaival fejezve ki az ő tiszteletét. Egy ilyen létmód és életnézet keleti, előázsiai maradt és nem válhatott az európai kultúra forrásává. A "barbár" pásztorkodó népeknek a szintén "barbár" ázsiai birodalmak rendjéhez kellett idomulniuk, ha perifériájukon le akartak telepedni.
A birodalmakban az uralkodó akarata feltétlen érvényű volt, az egyén csak a kegyetlen megtorlást, az elbukást kockáztatva fordulhatott vele szembe. A monarchának ezt a hatalmát, tulajdonságait és stílusát a mózesi látomás egyetlen istenként megjelenő és törvényeit a maga akarataként kinyilvánító létezőre ruházta. Mózes:

mózes.jpg

Az egyiptomi újbirodalomban az uralkodókat már fáraónak nevezték, arról a nagy házról (per-a) amelyben laktak. Az adott korszak legnagyobb alakja II. Ramszesz volt (i.e. 1290-1224). Ő is a panteonra hivatkozva szabályozta a jogrendet. Szobra:

ramszesz1.jpg

ozipic.jpg

 Trónneve  a Ré istenen kívül a fent említett Maat-ra utal (User-maat-re). Ennek rontott görögös formája:  Ozymandiás. Másik gigantikus szobrának romokban heverő  maradványairól írta ugyanezzel a címmel Shelley: 

Egy messzi vándor jött, ki ős romok
Felől regélt: A pusztán szörnyü két
Nagy csonka láb áll. Arrább lágy homok
Lep egy kőarcot. Homloka setét.
A vont ajk vén parancsszóktól konok
S vad szenvedélye még kivésve ég
A hűs kövön, bár, mely véste, a kéz,
S a szív, hol dúlt e dölyf, temetve rég.
A talpkövön kevély igék sora:
„Király légy bár, jöjj, és reszketve nézz:
nevem Ozymandiás, urak ura.”
Más semmi jel. A roppant rom körül
Határtalan szélesre s hosszura
A holt homoksík némán szétterül.  

(Tóth Árpád fordítása.)

Szólj hozzá!

Címkék: asszociációk

A bejegyzés trackback címe:

https://ismeretvadasz.blog.hu/api/trackback/id/tr95048230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása